KENGE KUSHTUAR AKSIONIT POST-KOMANDES KARABINIERISE PILURIT ME 20 .V. 1920.

HasanKallarati

Njëzet maji dit e marë,

Xhevahiri me Meçanë*,

të tre dhe me Xhelo Branë,

postës në Pilur i ranë,

me një sulm brënda i vanë,

karabinier italianë,

poshtë bregut u shpërndanë,

rraqet në vënd i lanë,

dhe një mushk e disa armë

i muarr’ e iknë e vanë,

Mattera me merçenarë,

u mbëlodh’e pas u ranë,

në Graben për nënë shkallë,

u përpojnë e hapnë zjarrë;

mbeti Meçani i vrarë,

shokët rrethimn e çanë

së bashku me materialë,

iknë e në çeta vanë.

*Meçan Shamo Meçaj nga Kallarati (i vëllai i autorit të kësaj kënge), sëbashku me Xhevahir Golloshin, dëshmor i Luftës së Vlorës dhe Xhelo Razipin nga Brataj, më 20 Maj 1920, sulmuan Post-Komandën e Karabinieris Pilur (Himarë) dhe pasi i shpartalluan muarrë një mushkë e disa armë, Brigadier Luixhi Matera (Luiggi Mattera), Komandant i Postës u plagos lehtë, por pasi mblodhi fuqitë dhe disa merçenarë u ra pasë ku në vëndin e quajturë Graben i arrijti dhe atje pas një përpjekje Meçani u vra, ndërsa shokët ikën me gjith material.

(Për shkak të biografisë sonë, times dhe të vëllait tim Skënder, për turp Meçani edhe sot e kësaj dite nuk është shpallur dëshmor i Luftës së Vlorës.)

Hasan Kallarati

Next Post

KENGE KUSHTUAR NGREHJES FLAMURIT NE SHKOLLE TE KALLARATIT ME 28 NENTOR 1919

Die Qer 3 , 2012
Mu te shkolla me përralle, bëhej fest e hidhej valle, viti ish nëntëmbëdhjetë, muaji i njëmbëdhjetë, dita e njëzetetetë, ishte Dita e Flamurit, Dita e Flamurit tonë, që u ngre më dymbëdhjetë, nga Ismahili në Vlorë, populli ishte mbëledhë, ishte mbëledhë në shkollë, nxënësit po këndojnë, Hymnin e Flamurit tonë, […]
HasanKallarati