” Gjak shqiptari rrjedh në venat e tua dhe nëse po të kushtoj këtë libër të vogël, këtë e bëj që ta kesh gjithmonë pranë vetes, për të mos harruar kurrë mëmëdhenë tënd, gjuhën tënde amtare, vlerën e së cilës e ardhmja do ta njohë .” Kjo është pjesë e […]

Seit. JONUZAJ. Ushtarak, punonjës shkencor. U lind në Kallarat në vitin 1929. Mori pjesë në LANÇ, në Br8S, duke vijuar deri në Vishegrad. Pas luftës u dërgua në shkollën ushtarake “Skënderbej” të pionerëve )(1945-1947). Pastaj dërgohet për studime jashtë vendit në fushën e detarisë ushtarake, fillimisht në Kroaci dhe në […]

Kampione e Evropes Një nga emrat më të nderuar të sportit shqiptar lidhet me Kallaratin. Ajo është Mjeshtërja e Merituar e Sportit dhe krenaria e sportit shqiptar Elisabeta Karabolli, vajza e kallaratasit Tare Karabollaj. Elisabeta, si vajzë ushtaraku, në moshën 14-vjeçare mori në duar pistoletën e provoi të qëllonte dhe […]

Midis alternativave “e mira më e madhe” dhe “e keqja më ë vogël”, zgjedhja jonë është kjo dyta. Historikisht ne kemi vepruar kështu. Është zgjedhje apo zgjedhje imponuar? Një popull i mësuar me pak liri për shkak të pushtimeve të gjata, me pak mirëqënie dhe prosperitet, me pak luftë për […]

Po flitet e shkruhet këto ditë për “mitin” Berisha në Kosovë. Mitin në kuptimin e kampionit të patriotizmit! Shumë e dyshimtë kjo. Dhe këtë, pasi e marrin të mirëqënë, nisin pastaj ta shpjegojnë. Sipas tyre duket se një arsye e vetme e ka sajuar dhe po e mban në këmbë […]

Kjo frazeologji popullore përdoret zakonisht për të gjetur shkakun ose arsyen pse ka ndodhur dicka e paqartë ose e dyshimtë. Kjo i shkon më së miri edhe situatës së tashme midis pozitës dhe opozitës, ku beteja për reformën zgjedhore duket se do kulmojë kreshendo, vec zgjedhjes së presidentit që në […]