Levizja e lirë e njerëzve dhe e vlerave përbën një nga vlerat më pozitive të botës demokratike, pjesë e së cilës është edhe shoqëria shqiptare. Përfitimet nga ky ballafaqim me kulturat e tjera të botës së qytetëruar pa dyshim që janë të mëdha. Por, nga ana tjetër, ky shkëmbim i […]

                                Parathenie Libri që po i paraqitim lexuesit, e ka zanafillën të një dorëshkrim i 35 vjetëve më parë. Në atë kohë, në kuadrin e orientimit për hartimin e historikëve të Luftës Nacionalçlirimtare të fshatrave […]

Përgjithësira Është lindur në Kallarat të rrethit të Vlorës më 28 shkurt 1943. Katër klasat e para të 7-vjeçares i ka kryer në vendlindje, klasën e pestë dhe të gjashtë në shkollën 7-vjeçare “1 Maj” në Skelë të Vlorës dhe të shtatën në Vranisht. Studimet e mesme i ka bërë […]

Kryengritja më e madhe e Shqipërisë së jugut kundër Perandorisë osmane është ajo e vitit 1847, në të cilën morën pjesë edhe kallaratas. Për organizim më të mirë të kryengritjes, krerët e krahinave të jugut u mblodhën në një kuvend në Mesaplik të Vlorës në qershor të vitit 1847. Në […]

Nako Jovanajt i ka ndodhur një fatkeqësi e rëndë familjare. Para dy muajsh iu nda nga jeta bashkëshortja, Athina Qirjo Petraj, me të cilën kish lidhur jetën prej 53 vjetësh dhe kishin lindur së bashku, rritur dhe edukuar pesë vajza e një djalë. Kisha shkuar tri herë në shtëpinë e […]