Nuk është Vlora e fëmijërisë,fustani i vockël prej basme u shkurtuadhe rrugëzat ( bishtalecat kostëra1 që fuste në gojë )u zvogëluan, u zvogëluan.Natën, sa herë nga shtëpia vidheshime na mblidhnin këto bishtaleca rrugëzame shtëpitë e vockëla si rruaza.Këtu kaloi Flamuri me palët te koka e bardhë e Ismailit,ndën këta qemerë,kërrusur, kur […]

Po të pres e dashur, te ky trung i lashtë.Ky ulli i moçëm me degët e tijmbulon heshtjen time,ky ulli i moçëm,që rrënjët ka shtrirë thellë lashtësisë.Kushedi se ç’dorë e mbolli këtu,ndoshta dy të rinjsi unë e ti,dy stërgjyshër tanë,që as varr, as emër përmbi tokë s’kanë.Kushedi sa herë u […]

Çupa ime emër s’ka,çupa ime s’ka krevat,është e vogël çupa ime,po do rritet pak nga pak..Edhe nisëm babagjyshin,ik e ik me shkop në dorë,kapto vite, kapto shekuj,porsi male me dëborë.Babagjyshi ik e ik,vajti hyri në kështjella,rapsodive u trokiste,si një mysafir te dera.Dhe u kthye babagjyshi.çupën puthi mu në ballë:-Ah, kjo […]

Nuk kishte shpatë. Një pendë të vogëldhe një dorë të vogël – trëndafil të bardhë,dy bebëza prerë nga agimet mbi Frashër,një zemër, që rrihte, Shqipëri, tik-tak.Ndodhka që dhe me pendë të vrasësh shumë,përshembull natën, përshembull urrejtjendhe të ndezësh një flakë të bukur, të bukur,duke djegur nga malli dhe dashuria veten.Dhe […]

Ç’u bë Skënderbeu ynë,ushtën ku e la?U këput si lis i rëndë,porsi lisi ra.U bë mjegull që hordhitë,udhës t’i verbojë,u bë lumë i rrëmbyervrapin t’u pengojë.U bë këngë popullore,rrjedh si gurrë mali,zë e flet nga çiftelia,si dikur nga kali,pastaj ngrihet sipër gërxheshsulet ajo këngë,mbi hordhitë, mbi hordhitë,bie porsi shkëmb.Ç’u bë […]

Kallaratit, fshatit të nënës dhe të babait, të cilin të gjithë pushtuesit e kanë djegur dhe bashkëfshatarët e mi e kanë ngritur prapë.   Ka vetëm mure, ka vetëm hi, dyer nuk ka. Ku të trokas? Ku të trokas? Kujt t’i thërras? Kujt t’i thërras? Nën hi dhimbje e madhe, dhimbje e madhe mbi hi. Djegur ditët, djegur netët, djegur mëngjeset dhe mbrëmjet djegur. 0, […]

Hiqmet Meçaj është vlerësuar nga shumë personalitete të kulturës dhe kritikës letrare shqiptare, si Dritëro Agolli, Fatos Arapi, Llazar Siliqi, Prof.Agim Vinca, Prof.Adriatik Kallulli, Prof.Kudret Velça, Dr. Ardian-Ch Kyçyku, Dr.Moikom Zeqo, Prof. Adem Jakllari, Faslli Haliti, Faruk Myrtaj, Sulejman Mato, Visar Zhiti, Robert Goro, Vath Koreshi, Ridvan Dibra, Dr.Xhemal Ahmeti, […]