-Kujtime dhe homazh për shokun tim të klasës e të jetës, Zoto Rjepajn-. 1 shtatori i vitit 1956 më gjeti të ulur në bankat e shkollës së lartë. Kisha mbaruar mature në gjimnazin “Ali Demi” të Vlorës dhe më ishte akorduar e drejta e stududimit për Institutin Politeknik, dega […]

     Kur panë se ora e caktuar u sos dhe Italia nuk loti nga Vlora, të gjithë menjëherë thirrën “Rroftë lufta”. “…Natën, më 5 të këtij, shqiptarët u sulën kundër ushtrisë sonë dhe zaptuan katundet Bestrovë e Selenicë, si dhe minierën e Selenicës. Italianët u zbrapsën në Vlorë, shqiptarët […]

Lindi në Kallarat më 1924. Pasi mbaroi arsimin fillor, u detyrua që qysh në moshë të njomë të futej në punë në guroren e Ujit të Ftohtë në Vlorë. Sjelljet e pushtuesve italianë me qytetarët vlonjatë i ngjallën urrejtjen për fashizmin, urrejtje që, nën ndikimin e fuqishëm edhe të rrethit […]

Seit. JONUZAJ. Ushtarak, punonjës shkencor. U lind në Kallarat në vitin 1929. Mori pjesë në LANÇ, në Br8S, duke vijuar deri në Vishegrad. Pas luftës u dërgua në shkollën ushtarake “Skënderbej” të pionerëve )(1945-1947). Pastaj dërgohet për studime jashtë vendit në fushën e detarisë ushtarake, fillimisht në Kroaci dhe në […]

Midis alternativave “e mira më e madhe” dhe “e keqja më ë vogël”, zgjedhja jonë është kjo dyta. Historikisht ne kemi vepruar kështu. Është zgjedhje apo zgjedhje imponuar? Një popull i mësuar me pak liri për shkak të pushtimeve të gjata, me pak mirëqënie dhe prosperitet, me pak luftë për […]