Çupa ime emër s’ka,çupa ime s’ka krevat,është e vogël çupa ime,po do rritet pak nga pak..Edhe nisëm babagjyshin,ik e ik me shkop në dorë,kapto vite, kapto shekuj,porsi male me dëborë.Babagjyshi ik e ik,vajti hyri në kështjella,rapsodive u trokiste,si një mysafir te dera.Dhe u kthye babagjyshi.çupën puthi mu në ballë:-Ah, kjo […]

Nuk kishte shpatë. Një pendë të vogëldhe një dorë të vogël – trëndafil të bardhë,dy bebëza prerë nga agimet mbi Frashër,një zemër, që rrihte, Shqipëri, tik-tak.Ndodhka që dhe me pendë të vrasësh shumë,përshembull natën, përshembull urrejtjendhe të ndezësh një flakë të bukur, të bukur,duke djegur nga malli dhe dashuria veten.Dhe […]

Ç’u bë Skënderbeu ynë,ushtën ku e la?U këput si lis i rëndë,porsi lisi ra.U bë mjegull që hordhitë,udhës t’i verbojë,u bë lumë i rrëmbyervrapin t’u pengojë.U bë këngë popullore,rrjedh si gurrë mali,zë e flet nga çiftelia,si dikur nga kali,pastaj ngrihet sipër gërxheshsulet ajo këngë,mbi hordhitë, mbi hordhitë,bie porsi shkëmb.Ç’u bë […]

Kallaratit, fshatit të nënës dhe të babait, të cilin të gjithë pushtuesit e kanë djegur dhe bashkëfshatarët e mi e kanë ngritur prapë.   Ka vetëm mure, ka vetëm hi, dyer nuk ka. Ku të trokas? Ku të trokas? Kujt t’i thërras? Kujt t’i thërras? Nën hi dhimbje e madhe, dhimbje e madhe mbi hi. Djegur ditët, djegur netët, djegur mëngjeset dhe mbrëmjet djegur. 0, […]

Hiqmet Meçaj është vlerësuar nga shumë personalitete të kulturës dhe kritikës letrare shqiptare, si Dritëro Agolli, Fatos Arapi, Llazar Siliqi, Prof.Agim Vinca, Prof.Adriatik Kallulli, Prof.Kudret Velça, Dr. Ardian-Ch Kyçyku, Dr.Moikom Zeqo, Prof. Adem Jakllari, Faslli Haliti, Faruk Myrtaj, Sulejman Mato, Visar Zhiti, Robert Goro, Vath Koreshi, Ridvan Dibra, Dr.Xhemal Ahmeti, […]

Aty nga fund i shekullit të 19-të ndodhi një ngjarje e pazakontë që tronditi Kallaratin. Djaloshi 19-vjeçar, Hamiti, një buzëmbrëmje dimri, tentoi të përdhunonte roben greke, sykaltrën Helene. Gratë kallaratase, të alarmuara, çirrnin faqet duke mallkuar, ndërsa burrat nxitonin t’i bënin gjyqin mëkatarit. Ai vit do të mbahej mend gjatë […]

Isha në një dasëm, në lagje. U martua vajza e Shemshedinit. Gjëmuan këngët dhe meloditë, por nuk munguan edhe qyfyret dhe komeditë. Sa erdhën krushqit me dhëndrin, një grup plakash ia morën rrugës me romuze: Nusja jonëë sa e mirë, dhëndëri si kec i shtirë. Nusja jonë yll e dritë, […]