Nga: FATMIRA NIKOLLI TIRANE – Gjuhëtari i njohur prof. Rami Memushaj e cilëson të drejtë dhe me vend reagimin e ish-Kryeministrit dhe deputetit aktual të Partisë Socialiste për shkronjën ë, Pandeli Majko. Në një intervistë për “Gazeta Shqiptare” ai sqaron në mënyrë të detajuar atë që po ndodh sot me gjuhën shqipe, […]

NJE FSHAT I VOGEL NE BRINJE… Pamja që të afron sot “Fshati i Djegur” më shtyu që të shkruaj rreth asaj ngjarje që la gjurmë në historinë e Kallaratit. La gjurmë sepse u krijua një toponim i ri nga një ngjarje me motive patriotike, atdhedhashëse. La gjurmë sepse mund të […]

” Gjak shqiptari rrjedh në venat e tua dhe nëse po të kushtoj këtë libër të vogël, këtë e bëj që ta kesh gjithmonë pranë vetes, për të mos harruar kurrë mëmëdhenë tënd, gjuhën tënde amtare, vlerën e së cilës e ardhmja do ta njohë .” Kjo është pjesë e […]

Kampione e Evropes Një nga emrat më të nderuar të sportit shqiptar lidhet me Kallaratin. Ajo është Mjeshtërja e Merituar e Sportit dhe krenaria e sportit shqiptar Elisabeta Karabolli, vajza e kallaratasit Tare Karabollaj. Elisabeta, si vajzë ushtaraku, në moshën 14-vjeçare mori në duar pistoletën e provoi të qëllonte dhe […]

Një javë më parë u mbajt në Tiranë mbledhja e Këshillit Ndërakademik për gjuhën standarde. Në njoftimin për shtyp të kryesisë së këtij Këshilli thuhet se tema e diskutimeve ishte “Drejtshkrimi i zanores ë të patheksuar në shqipen standarde” dhe se, sipas rregullores së Këshillit, “ishin hartuar më parë dy […]

Poeti Muhamet Tartari u kendon bilbilave, gjithë këngëtarëve të këngëve labe që me zërin e tyre të ëmbël i këndojne aq bukur.  Një vend të veçantë zënë në këtë poezi edhe këngëtarët dhe rapsodët kallaratas. Kush eshte i zoti ne kenge,  T’i mbledhe bilbilat te tere,  Capi i lehte e hapi i […]