Më tridhjet’e nëntë viti, shtatë Prilli më të hyrë. Urdhëron Duçe fashisti, Guxonin me dyzetmijë, aroplana dhe Pamporrë. Shqipërisë çpejt t’i biri. Sarëndë, Durrës dhe Vlorë, edhe tejë nga Shëngjini, kini mëndjen mos hutohi, të shkujdesur të mos viji, se atje rron trimëria, un, e njoh, se ju s’e dini, […]

  Anës lumit zallit bardhë një sorkadhe shkon një këngë të bukur shumë ajo po këndon me një zë porsi thëllënxë dikë dashuron. Do të kthehet nashtinë ndaj dhe po nxiton. Ja kish marrë duke ecë kjo vajza këngës dhe po shkonte me të shpejtë në drejtim të tendës vajza […]

Qesh Bogonica, me kryet lart! Duke shikuarë më të dy kratë, andej detin dhe rivjerën, këtej grykën dhe Shushicën, andej drit’e jetë, begati! Ashtu si në gjithë Shqipëri. Kujton Bogonica jetën e kaluarë, Kohën e vuajtjeve të shëmtuarë, që me shekuj ke provuarë, me luftra e gjak-derdhje pa pushuarë, kujton […]

Nga xhadeja kur kaloj, hedh sytë dhe të shikoj, gërmadhat e’fshatit tim, me lot e zi i kujtoj. Fshati rrëzë malit, nënë hon. I bukur ishte dhe luluzon, po sot më ai, nukë jeton, gurët dhe bari e mbulon, fshati anti, fshat i vjetër, pllajës shtrirë, pllajës ngrehur, radhë si […]

Një ditë vere shkova në fshat, se shumë kohë kisha pa vatë, më kish marrë malli, një mall i zjarrtë, për malet, për kodrat, për lisat e gjatë! Për pyjet, luginat, dhe shkëmbënjt e thatë, për ujin e ftohët, me ngjyrë të artë, për lumin e përrënjtë, rrepet, degë shtratë, […]