(Peisazh) Qielli e fiku llampën e madhe të diellit dhe ndezi qirinjtë e yjeve, që qyteti im të flinte deri në mëngjes. Ndërsa hëna , kujdestare e qiellit, si një abazhur i zbehtë derdh  një dritë të përkorë, aq sa  Toka të mos ngatrrojë rrugën natën… Është […]

Nëse dashuri do të thotë Dridhje qerpiku në një kryqëzim shikimesh, Nëse dashuri do të thotë Një buzëqeshje e kthjellët që të fton për më tej Nëse dashuri do të thotë Një puthje  e vrullshme e vjedhur ndershmërisht Nëse dashuri do të thotë Një “po” e thellë e mbështjellë me […]

Një ditë nuk do të jemi As unë, as ti. Sigurisht, atëhere as do dashurohemi, As do grindemi si tani. Do të jemi dy copa mjegulle, që lëvizin pa kuptim Nuk do të presim mëngjesin për t’u pajtuar Për grindjen e mbrëmjes Se mëngjese nuk do të ketë për ne […]

            Një fije peri më mban në jetë Një fije peri më ndan nga vdekja Një fije peri më bashkon me ty Një fije peri më ndan nga ti Nëse nuk mund të duhemi, së paku të urrehemi, Sepse  në të dy rastet afirmohet prezenca […]

    Sa e bukur ishte nata me ty në qendër! Me sytë e tu – burime të magjishëm, Rrethuar nga halat e qerpikëve. Ndjej frymëmarrjen tënde Që vesh me avull botën Dhe buzët e tua – Celësin e dashurisë. Ndjej shpërthimin e trëndafilit të zemrës Dhe paqen e kënaqësisë […]

  Gjethe të rëna, kudo gjethe. Njerëzit, trotuaret, bulevardet Lexojnë paragrafet e fundit të vjeshtës Dhe, pa u ndjerë, Dimri, I zymtë, Me pardesynë e qullur të erërave Si regjisor i dështuar, U ul në vargje Duke pirë cigare Dhe, me kamzhikë shirash, Përzuri vjeshtën nga bota.   Petrit QEJVANI, […]

      Mbrëmë Desdemona ishte në pastiçeri me Otellon Dhe unë u kënaqa kur i pashë të dy Jagua i kërrusur përgjonte pas xhamave Jagua i vetmuar po thinjej në shi…   Petrit Qejvani, 1970.  

    E dashur, Ti s’di ç’është dashuria, Gjersa mbi të ti shkele pa të drejtë. Dashuria nuk është një qilim i shkëlqyer, Ku mund të shkelë Dhe një i tretë.   Petrit Qejvani, 1970  

    Jam lidhur pas shtyllës së kujtimeve të tua Si qeni pas shkopit në oborr Si qentë pas bushtrave me angullima Pas femrash të tjera nuk shkoj. Kur  kalojnë  vajzat para meje Nuk flas, por hesht tmerrësisht Tamam si qeni, kur i mungon i zoti Para derës hesht dhe […]