ANDI MEÇAJ E KA SHKRUAR “PËRGJIMIN” SIKUR TË KËNDONTE “MAMMY BLUE” Në librin me poezi “Qyteti Fle Në Xhepin Tim”, të Andi Meçajt*, botuar në Athinë 2006, është edhe poezia: PËRGJIM Shtëpia rënkon nën kornizat varur mureve dhe ti një ditë do të mbyllesh atje, muret përsëri do të ankohen, […]

U lind më 6 qershor 1975, Vlorë.  Më 1994 ka mbaruar liceun artistik për pikturë në Vlorë dhe po në këtë vitë mërgon në Greqi ku hap një ekspozitë pikture vetiake të vlerësuar nga shtypi vendas. Është fitues i çmimit të parë në tregim i konkursit letrar “Pranvera 2001”; i […]

  Kallarat plot me këngë Gurrë e derdhur në burime Të skalitura në çdo brez Në shekuj muaj e vite Rapsodë të pashkolluar Hajde këngë na kanë dhuruar Hajde bejte kanë kënduar Këmbëkryq kur uleshin shtruar Rapsodi Xhebro Muço Strati Është bir i këtij fshati Dyqind e ca vjet më […]

Ishte muaji i korrikut, nëntëqintkatërmbëdhjetë, erdh ushtarët e armikut, erdhë gjiritllij e grekut, ca nga rrëza, ca nga mali, vinin rrugës, vergje, vergje, njëmijëdyqint andarë, njëmijëdyqint dyfeqe, kapiten Kromidha Çollaqi, Çollaqi nga mali erdhi, me Nase Labin të dy, kish dhe nipinë Çollaqi, që ra atë dit aty, vështroi Nasia […]

Ku je nisur e do veç, pse do shkojmë veç e veç? A po kërkon të më vdeç, në moshënë njëzet vjeç? S’të vjen keq pakë për mua, që të kam dash’ e të dua, ç’të keqe ke, pse s’ma thua? Ç’ke që po ndahesh nga mua? Pse harrove dashurinë, […]

Ku janë shokët mi, shokët e fëmijërisë, që kish aqë dashuri, të fisit e gjitonisë, kanë ikur e më s’janë, dhe mua pasë më lanë, gjith ata djem si luanë, disa buq, disa çobanë? Hajmedet moj djalëri, që me hidhërim vajton, bashkëkohësit e mi, qan me lot kur i kujton! […]

Erdhi prendvera, mali jeshilon! ashtu si nga hera vëndi luluzon, u nisnë kopetë, siç është zakon, nga fushatë iknë, dhe në male shkon, çobani beharin, atje e kalon, dhe në fund të vjeshtës, kur fryn e gjëmon, shkon prapë në fushë, kasollen ndërton. Sa gëzim dhe lumturi, të jesh në […]

Na ishte një herë, një aga cigun! Njeri i shëmtuar, fytyrë majmun, ma kishte çifliqe, qindëra hektarë, baça me ullishte, dhe dhën me çobanë, kishte dhe një çupë, po nukë kish djalë, duaj të martohej, mbi gruan e parë, që djalë të bënte, t’i mbante vatanë, po për këtë Çështje, […]